PÅ SVENSKA: Inför vårens Finntastic Göteborg fick vi publikönskemål – boka DJ Discomumin, sagt och gjort, självklart ska ni få njuta av finsk åttiotalsdisco på dansgolvet! Som uppvärmning inför danspasset ställde vi några frågor till DJ Discomumin.

FIN I VÄST: Du spelar finskt disco, vilka dängor kan vi förvänta oss under kvällen? Hur ska man förbereda sig för disco?

DJ Discomumin: Ni kommer få höra Meiju Suvas o Kikka, båda är stora favoriter. Jag älskar 80-talets italodiscopastischer med futuristiskt sound men vardagliga texter. Meiju Suvas Pidä musta kiinni (1983) är den bästa finska discolåten. Satu Pentikäinens Matka tuntemattomaan (1982), en översättning av Kim Wildes Cambodia är en fantastisk discolåt.

För disco förbereder man sig genom att klä sig i discokläder som är bekväma att dansa i och såklart ser bra ut. För att komma i rätt stämning kan man exempelvis kolla på avsnitt av Levyraati eller Syksyn Sävel från 80-talet.

FIN I VÄST: Bara tanken på finska discohits får en att dra på munnen, men borde man ta detta på allvar?

DJ Discomumin: Svenskar bör alltid ta finländare på allvar men det behöver inte finländare göra.

FIN I VÄST: Melankoli sägs ofta vara ett finskt grundelement men det sägs också att finländare har god självkänsla – vi vågar vara annorlunda. Är DJ Discomumin melankolis, annorlunda eller något helt annat?

DJ Discomumin: DJ Discomumin är ofta rätt melankolisk även på disco – discomelankolis! Dansfoten börjar dock vifta på fredagar. Låtar som Leevi and The Leavings En tahdo sinua enää sammanfattar detta väl, tight italobas och sorgsen text.

En tahdo sinua enää, (jag vill inte ha dig längre)
Nyt on aika lähteä kauas pois. (det är dags att fara långt bort)
Junan ikkunasta katsoin sua silmiin. (Jag såg dig i ögonen genom tågfönstret)

FIN I VÄST: Vad skulle vara ett passande ledmotiv till sverigefinnar?

DJ Discomumin: Självklart Anita Hirvonens De va kukku de! Vad skulle Sverige göra utan oss sverigefinnar? Som tur är får vi slappna av och danssa disco på fredag!

De va kukku, kuule, de (De va koko hördu de)
ei nää olot meinaa parane (de här läget verkar inte bättra sej)
vaikka velkavolvo ostettais (fast vi skulle köpa volvo på lån)
ja kolmivuorohihnatyöstä palkka nostettais. (och lönen på treskiftet vid bandet skulle höjas)

TACK & KIITOS DJ Discomumin, och vi ses på fredag den 26 april hos Oceanen!

Mer om Finntastic HÄR.

SUOMEKSI: Kevään Finntasticin DJ kiinnitys on yleisön pyynnöstä DJ Discomumin! Tanssilattia täyttyy illan mittaan ihmisten lisäksi suomalaisesta kasari-diskosta. Kysyimme DJ Discomuminilta pari kysymystä alkuverryttelyksi!

FIN I VÄST: Soitat suomalaista discoa. Voitko kertoa pari biisiä, joita voimme illan aikana odottaa? Miten muuten diskoiluun pitäisi valmistautua?

DJ Discomumin: Ainakin Meiju Suvasta ja Kikkaa tullaan kuulemaan. Molemmat ovat suuria suosikkejani. Rakastan 80-luvun italodiskopastisseja, joissa on tiukan futuristiset soundit mutta kuitenkin elämänläheiset lyriikat. Meiju Suvaksen Pidä musta kiinni (1983) on paras suomalainen diskobiisi. Myös Satu Pentikäisen Matka tuntemattomaan (1982), joka on käännös Kim Wilden Cambodia-biisistä on mahtava diskobiisi.

Diskoon valmistaudutaan pukeutumalla diskovaatteisiin, joissa on mukava tanssia ja jotka totta kai näyttävät hyvältä. Oikeaan tunnelmaan pääsee esimerkiksi katsomalla Youtubesta 80-luvun Levyraateja tai Syksyn sävel-lähetyksiä.

FIV: Ajatuskin Suomi-diskosta alkaa naurattamaan, mutta pitäisikö tämä homma ottaa tosissaan ja vakavasti?

DJ Discomumin: Ruotsalaisten on paras ottaa suomalaiset aina vakavasti, mutta suomalaisten ei tarvitse.

FIV: Suomalaisuuden peruselementiksi mielletään usein melankolisuus, ja toisaalta suomalaisista sanotaan, että meillä on hyvä itsetunto – uskallamme olla myös erilaisia. Onko DJ Discomumin melankolinen, erilainen vai jotain muuta (mitä)?

DJ Discomumin: DJ discomumin on diskossakin usein aika melankolinen, diskomelankolinen! Tanssijalkaa kuitenkin vipattaa perjantaisin. Biisit kuten Leevi and the Leavingsin En tahdo sinua enää tiivistää tämän hyvin. Tiukka italobasso ja -biitti ja murheellinen lyriikka

En tahdo sinua enää,
Nyt on aika lähteä kauas pois.
Junan ikkunasta katsoin sua silmiin.

FIV: Mikä olisi ruotsinsuomalaisille sopiva tunnusbiisi?

DJ Discomumin: Totta kai Anita Hirvosen De va kukku de! Mitäpä Ruotsi tekisi ilman meitä ruotsinsuomalaisia. Perjantaina saadaan onneksi vähän rentoutua ja tanssia diskoa.

De va kukku, kuule, de
ei nää olot meinaa parane
vaikka velkavolvo ostettais
ja kolmivuorohihnatyöstä palkka nostettais.

TACK & KIITOS DJ Discomumin, perjantaina 26. huhtikuuta näemme Oceanenissa!

Lisätietoja Finntasticista löydät TÄSTÄ.