Himmeli-workshop den 17 april kl. 13-16 hos Borås Konstmuseum!

FIN I VÄST åker till Borås för att bygga himmelis – tack för inbjudan Borås Konstmuseum! Och även du är inbjuden: kom på och lär dig skapa det finska hantverket himmeli (på nybörjarnivå) där papperssugrör används som material, en modern tolkning av de traditionella himmelis som görs i halm. Om mindre barn vill delta, är det bra om en vuxen närvarar.

Alla är hjärtligt välkomna – och kom även ihåg att du även kan kika på The Aalto Natives -utställningen på museet!

Vad är himmeli? Himmeli, eller halmkrona, är ett finskt dekorativt hantverk som traditionellt görs av halmstrån. Himmelin bygger på geometriska former – pyramider och kuber – och hängdes upp i stugtaket för att bringa lycka: ju större himmeli, desto större lycka! Därefter har himmelin främst använts som julpynt men den moderna himmelin kan till byggas av papperssugrör och åter få pryda hemmet året runt. Man kan dekorera himmelin med band och pärlor och den passar bäst på ställen där den kan svaja fritt i luftdraget.

I workshopen kan du lära dig göra antingen en basform eller en diamant-himmeli! / Työpajassa voit oppia tekemään joko peruskuvion tai timantti-himmelin! (Bild: FIN I VÄST)

Himmeli-työpaja 17. huhtikuuta klo. 13-16 Boråsin Taidemuseolla!

FIN I VÄST reissaa Boråsiin ja laittaa himmelipajan pystyyn – kiitos kutsusta Boråsin Taidemuseo! Ja myös sinut on kutsuttu: tule paikalle ja opi tekemään suomalainen käsityö himmeli (aloittelijataso), käytämme materiaalina paperipillejä eli teemme modernin tulkinnan perinteisistä olkihimmeleistä. Jos pienemmät lapset haluavat osallistua, onnistuu se hyvin yhdessä aikuisen seurassa.

Kaikki lämpimästi tervetulleita – ja muista samalla myös museon Aalto Natives -näyttely!

Mikä ihmeen himmeli? Himmeli, eli olkikruunu, on koristeellinen suomalainen käsityö, joka perinteisesti kootaan oljista. Himmeli koostuu geometrisista muodoista – pyramideista ja kuutioista – ja alunperin se ripustettiin tupaan tuomaan onnea: mitä suurempi himmeli, sitä parempi onni! Sittemmin himmeleitä on pidetty etenkin joulukoristeina, mutta modernin himmelin voi rakentaa paperipilleistä ja palauttaa ympärivuotiseen käyttöön kodin koristukseksi. Himmelin voi myös somistaa erilaisilla nauhoilla ja helmillä, ja parhaiten se sopii paikkaan, jossa se voi keinahdella ilmavirtausten mukana.

Översta bild, ylin kuva: Martta / FIN I VÄST