Skulle vinter kunna vara en passande tid att slå sig ner framför rutan och revitalisera finskakunskaperna genom att följa serier på nätet? Vi tycker det iallafall! Häll upp en kopp valfri varm dryck och sätt igång apparaten, för här har vi plockat ihop några tips från Yle Arena som du kan se även i Sverige:

Olisiko talvi sopivaa aikaa istua ruudun ääreen ja elvyttää suomen kieltä seuraamalla mukavia ohjelmia netissä? Meistä on! Keitä kuppi kuumaa ja napsauta laite päälle, sillä poimimme muutaman vinkin YLE Areenasta – näitä voit katsoa myös Ruotsissa:

Lapsille / För barn:

Eteenpäin Enni / Framåt Enni

I detta program följer vi Enni och hennes mamma på resa över hela Finland, vi får bland annat bekanta oss med filmsetet för Risto Rappare i Naantali/Nådendalen, studera grävlingar i Konnevesi och bekanta oss med samekultur i Enare (Inarinjärvi).

Ohjelmassa seurataan Ennin ja äidin matkaa halki Suomen ja tutustutaan muun muassa Risto Räppääjän kuvauksiin Naantalissa, myyrätutkimuksiin Konnevedellä ja saamelaiskulttuuriin Inarinjärvellä.

Nuorille / För unga:

Maailmalla

Detta program handlar om unga finländare som bor runt om i världen. Hur är det att bo i New York, Shanghai eller Fuengirola? Hur är det att flytta och hur känns det att gå i skolan i ett helt nytt land? Ungdomarna berättar själva.

Parin vuoden takainen ohjelma maailmalla asuvista suomalaisista nuorista. Millaista on elää New Yorkissa, Shangaissa tai Fuengirolassa? Millaista oli muuttaa, ja miltä tuntuu vaikkapa koulunkäynti uudessa maassa? Nuoret kertovat itse.

Nuorille aikuisille / För unga vuxna:

Mitä mietit, Ronja Salmi? / Vad funderar du på, Ronja Salmi?

25-åriga Ronja Salmi är journalist, författare, manusförfattare och programchef på Helsingfors Bokmässa och i detta program bjuder hon in gäster för att prata om ämnen som ensamhet, sexualitet och beroende av sociala medier.

Ohjelmassa Ronja Salmi, 25 -vuotias toimittaja, kirjailija, käsikirjoittaja ja Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja, keskustelee vieraidensa kanssa muun muassa yksinäisyydestä, seksuaalisuudesta ja someriippuvuudesta.

 

Ylin kuva, översta bild: rawpixelUnsplash