På svenska: Det som är gemensamt för alla sverigefinnar och finländare över genenerationsgränserna är mat! Men skulle man kunna skapa något nytt utöver karelska piroger och memma? Var hittar man inspirationen till finska smaker? Från kokböcker såklart!

Suomeksi: Jos jokin yhdistää meitä kaikkia ruotsinsuomalaisia ja suomalaisia yli sukupolvien, on se ruoka! Mutta voisiko karjalanpiirakoiden ja mämmin rinnalle kehitellä jotakin muuta, ja mistä lähteä hakemaan inspiraatiota suomalaisiin makuihin? No keittokirjoista tietenkin!

Modernia maakuntaruokaa (Juuli Hakkarainen, Kaisu Jouppi)

Boken ”Modernia maakuntaruokaa” (ungefär moderna landskapsrätter) skapades som en del av Finland 100-programmet. /  Modernia maakuntaruokaa -kirja toteutettiin osana Suomi 100 -ohjelmaa. (Satokausikalenteri 2017)

På svenska: I denna bok finns traditionella lokala rätter från hela Finland uppdaterade till nutid. Med hjälp av de vackra bilderna får samtidigt följa med på en resa genom landskapen. Vilken del av Finland är dina släktingar ifrån, vilka smaker kan du låna därifrån? Vilka råvaror behövs till en österbottnisk bjudning? (Du kan beställa ”Modernia maakuntaruokaa” här.)

Suomeksi: Tästä kirjasta löytyy alueellisia perinneruokia koko Suomesta, meidän aikaamme päivitettyinä! Samalla pääsee maakuntamatkalle kauniiden värikuvien avulla. Mistäpäin Suomea isovanhemmat olivatkaan kotoisin, millaisia makuja sieltä voisi lainata? Tai millaisista raaka-aineista syntyy vaikka Kanta-Hämeen kattaus? (Modernia maakuntaruokaa -kirjan voi tilata tästä.)

Hyönteiskokki (Topi Kairenius)

Topi Kairenius bok Hyönteiskokki (som betyder ”Insektskocken”) guidar dig till insektsbaserad mat. / Topi Kaireniuksen Hyönteiskokki on ötökkäruoan suunnannäyttäjä. (Like 2018)

På svenska: Visste du att Finland är ett föregångsland i Europa när det kommer till insektsmat? Redan 2017 blev det tillåtet att använda insekter som mat och Fazer följde raskt på med att ta fram ett syrsbröd och restaurangen Fat Lizard i Esbo började fritera syrsor.

Nu får även hemmakocken kompetenta instruktioner till insektsmaten: Topi Kairenius kokbok ”Hyönteiskokki” (Insektskocken) bjuder på både fakta och inspiration till denna moderna mat (boken hittar du exempelvis här). Kairenius serveringar kan du även bekanta dig med på instagram och på webben.

Suomeksi: Tiesitkö, että Suomi on hyönteisruuan edelläkävijä Euroopassa? Suomen lainsäädäntö salli hyönteisten käytön ravintona 2017, ja pian Fazer heitti pöytään sirkkaleivän ja Espoossa sijaitseva ravintola Fat Lizard ryhtyi friteeraamaan sirkkoja.

Nyt ötökkäruokaan saa pätevät ohjeet myös kotikokkailua varten, sillä Topi Kaireniuksen Hyönteiskokki tarjoilee sekä tietoa että inspiraatiota näihin uuden ajan aterioihin (kirja on saatavilla esim. täällä). Kaireniuksen kattauksiin voi tutustua myös Instassa ja Hyönteiskokin kotisivuilla.

Kasmir: Annoskateus (Thomas Kirjonen, Erkka Mykkänen)

Kasmir: Annoskateus (ung. ”Kasmir: portionsavund”) innehåller ’stories och recept’. / Kasmir: Annoskateus -kirja sisältää ’Stooreja ja reseptejä’. (WSOY 2018)

På svenska: Du kanske har hört Kasmirs musik, men visste du att att han även är kock? Vadelmavene-hittens sångare har nu publicerat kokboken ”Annoskateus” (ca portionsavund*) där det förutom recept serveras berättelser från Kasmirs liv – från kök till scen! (Boken kan du beställa tex här.)

(*Portionsavund är alltså det du känner när du tycker att någon verkar beställt godare mat än den du valde.)

Suomeksi: Olet ehkä kuullut Kasmirin musiikkia, mutta tiesitkö, että sama mies on lisäksi kokki? Vadelmavene-hitin laulaja on julkaissut nyt myös keittokirjan Annoskateus, jossa reseptien lisäksi tarjoillaan tarinoita muusikon elämästä – keittiöstä keikoille! (Kirjan voi tilata ainakin täältä.)

Oma maa mustikka / Vårt blåbärsland (RSKL / SFRF)

Sverigefinska Riksförbundet har samlat ihop sverigefinska smaker i en kokbok. / Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto on kerännyt ruotsinsuomalaisia makuja yksien kansien väliin.

På svenska: Sverigefinländarnas egna kokbok där dagens sverigefinnar delar både sina egna recept & tankar för oss andra att smaktesta. Innehåller även blåbärsdrömmen (syns på omslaget) som valdes till sverigefinnarnas officiella bakelse. Boken är tvåspråkig – all text finns på finska och svenska. (Beställningar och förfrågningar skickar du till info@rskl.se -mejladressen.)

Suomeksi: Ruotsinsuomalaisten oma keittokirja, jossa tämän päivän ruotsinsuomalaiset jakavat omat bravuurinsa meille muille maisteltaviksi. Mukana myös ruotsinsuomalaiseksi leivokseksi valittu mustikka-juustokakku! Kirja on kaksikielinen. (Tilaukset ja tiedustelut sähköpostilla info@rskl.se -osoitteeseen.)

 

Översta bilden / Ylin kuva: Hyönteiskokki Topi Kairenius – Korentorisotto.