Suomen sarjakuvakenttä oli pitkään Aku Ankan räpylän alla ja suomenkielistä Akkaria luettiin varmaankin myös Ruotsissa asuvissa suomalaisperheisssä. Ehkä moni ruotsinsuomalainen lapsi ja nuori jopa ylläpiti suomenkieltä tempperamenttisen Akun avulla suuren muuttoaallon jälkeen?

Amerikkalaisten ankkojen lisäksi Suomesta löytyi toki myös kotimaista sarjakuvaa jo 50-luvulta saakka, kun Janssonin sisarukset Tove ja Lars piirsivät Muumeja. Mutta on Suomessa osattu piirtää sen jälkeenkin: esimerkiksi 2000-luvun taitteessa naisen ja sian suhteesta kertova Viivi ja Wagner oli ilmiö ja samoihin aikoihin sarjakuvapiirtäjästä tuli varteenotettava haaveammatti nuorison keskuudessa. Viime vuosikymmenellä suomalaisia ovat sytyttäneet myös esimerkiksi Kiroileva siili ja Mummo -sarjakuvat sekä myyntitilastojen kärjessä keikkuva Fingerpori.

Suomessa jaetaan myös vuosittain Puupäähattu -palkinto ansioituneelle sarjakuvapiirtäjälle ja vuonna 2017 sen voitti Tiitu Takalo. Pääkaupunkiseudulla toimii lisäksi Sarjakuvakeskus, joka tarjoaa kursseja ja edistää suomalaisen sarjakuvan näkyvyyttä.

Suomalaistaustaisia sarjakuvapiirtäjiä löytyy myös Ruotsista: esimekiksi Göteborgissa vaikuttaa Henri Gylander.

Utdrag ur Tiitu Takalos serie Memento Mori (2016-17). / Näyte Tiitu Takalon Memento Mori -sarjakuvasta (2016-17).

Den finska seriescenen låg länge för Kalle Ankas plattfötter och den finska versionen av Kalle Anka lästes nog i Sverige också. Kanske var det många finska barn som höll sitt språk levande med hjälp av den temperamentsfulla ankan efter den stora flyttvågen till Sverige?

Utöver den amerikanska ankan finns givetvis inhemska serier från till exempel 50-talet när syskonen Lars & Tove Jansson tecknade Mumin. Tecknarskillsen dog såklart inte ut där utan runt år 2000 var serien om förhållandet mellan en kvinna och en gris i serien Viivi ja Wagner ett fenomen och runt de åren blev serietecknare även ett drömyrke för många unga. På senare år har serier som Kiroileva siili, Mummo och säljsuccé Fingerpori enstusiasmerat  finländare.

I Finland delas även årligen priset ”Puupäähattu” (= Träskallehatten) till en framstående serietecknare, och i 2017 gick priset till Tiittu Takalo. I huvudstadsområdet finns även Sarjakuvakeskus (Serietecknarcentrum) som bland annat erbjuder kurser och arbetar för de finska seriernas ställning.

Serietecknare med finsk bakgrund kan du även hitta i Sverige: exempelvis Henri Gylander som verkar i Göteborg.

Sarjiksia netissä / Serier på webben:

Sarjakuvablogit.com

Vuoden sarjakuvablogiksi 2017 valittua Tajukankaan kutojaa piirtää Jiipu Uu. / Tajukankaan kutoja av Jiipu Uu valdes till årets Serieblogg 2017.

Sarjakuvablogit-sivusto kerää yhteen valtavan määrän suomalaisia sarjisbloggareita ja esittelee myös esimerkiksi kuukauden blogin! Kuka tahansa innokas piirtäjä voi aloittaa oman bloginsa ja aiheet vaihtelevat päiväkirjamaisesta omaelämänkerrallisesta sarjakuvasta yleiseen ja kantaaottavaan. Yhteisöllä on myös Facebook-ryhmä Sarjisbloggarit.

Sarjakuvablogit-sidorna samlar enorma mängder finska seriebloggar och har roliga inslag som månadens blogg! Vem som helst som är en entusiastisk tecknare kan starta sin egen blogg och temana varierar från dagboksliknande vardagsberättelser till de med starkt samhällsengagemang. Det finns även en Facebook-grupp för dessa bloggare.

Sarjakuvablogit.com

Kuukauden blogit

Saukon taivaspaikka

Saukon taivaspaikka – Työpaikkahuumoria ja kokousmuistiinpanoja. /Saukon taivaspaikka – Arbetsplatshumor och mötesanteckningar.

Entinen ruotsinope, nykyinen kuvittaja, piirtää etenkin seminaareista ja yrityskulttuurista ammentavia sarjakuvia ja kokousmuistioita, livenä! Myös työkseen: Linda Saukko-Raudan voi tilata omaan kokoukseen piirtämään. Lisäksi hän on kampanjoinut kieltenoppimisen puolesta, suomeksi ja ruotsiksi!

Tidigare svensklärare, nu tecknare som främst gör serier baserade på seminarier och entrepenörskulturen och mötesanteckningar – live! Du kan  även att boka in Linda Saukko-Rauta till ditt eget möte för mötesteckningar. Dessutom har hon kampanjat för att lära sig språk, både på finska & svenska.

Saukon taivaspaikka

Stand still. Stay silent.

Suomenruotsalaisen Minna Sundbergin englanninkielinen sarjisblogi kertoo post-apocalyptisestä Pohjolasta.

Finlandssvenska Minna Sundbergs engelskspråkiga serieblogg handlar om ett post-apocalyptiskt norden.

Stand still. Stay silent.

BONUS – Tips för studier / Vinkkejä opiskeluun:

Houkuttelisiko Suomessa opiskelu, välivuosi ja sarjakuvapiirtäminen suomenkielen keskellä? Se onnistuu taidepainotteisissa kansanopistoissa kuten Kymenlaakson opistossa ja Muurlan opistossa! Sarjakuvan lisäksi näissä oppilaitoksissa voi treenata myös vaikkapa valokuvausta, videotuotantoa ja pelisuunnittelua.

Lockar studier i Finland? Kanske ett sabbatsår med serieteckning omgiven av det finska språket? Detta kan du göra på de konstinriktade folkhögskolorna Kymenlaakson opisto och Muurlan opisto. Utöver serieteckning erbjuds kurser i fotografi, video och speldesign i dessa institutioner.

Översta bilden, ylin kuva: Tiitu Takalo, ote Tulva ja Amnesty -lehtiin tehdyistä sarjakuvista.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara