Workshop: Karjalanpiirakat! Karelska piroger!

Mikä yhdistää kaikkia suomalaisia? No tietenkin karjalanpiirakat!

Niiden leipomista pääsee kokeilemaan myös Länsi-Götanmaalla! Skövden piirakat ehdittiin jo leipoa (ja syödä?) lokakuussa, mutta muutamilla paikkakunnilla ehtii vielä:

Vad är det som för alla finländare samman? Karelska piroger såklart!

Det finns tillfällen att testa att baka dem här i västra götaland! Skövdes piroger hann bakas (och ätas?) redan i oktober men det bjuds på tillfällen i andra städer också:

16/11 Göteborg:

OBS! Inställd pga sjukdom. / HUOM! Peruutettu sairastapauksen vuoksi.

GSN (Göteborgin suomalaiset nuoret) ja Götanmaan Kalevalalaiset leipovat piirakoita – tapahtuma on suunnattu etupäässä nuorille ja nuorille aikuisille, Kalevalalaiset ovat paikalla opastamassa leivontaan. Illan aikana pääsee myös saunaan – ota pyyhe mukaan!

GSN (Göteborgs finska unga) och Götalands Kalevalaförening bakar piroger tillsammans. Eventet är riktat främst mot unga & unga vuxna och Kalevalaföreningen är på plats för att guida i matlagningen. Under kvällen värms även en bastu upp – ta med handduken!

Paikka/Plats: Ka-Re (kalastus- ja retkeilykerho/fiske- och utflyktsförening), Ljusårsvägen 58, Göteborg

Aika/Tid: kl. 17.00-20.00

Lisätietoja/Mer info: Facebook-event

21/11 Trollhättan:

Trollhättanissa järjestetään 12. joulukuuta kaikille avoin tapahtuma, johon halutaan tarjolle piirakoita. Ratkaisu: kaikki kynnelle kykenevät mukaan leipomaan jo marraskuun puolella!

Den tolfte december ordnas ett event som är öppet för alla och där vill man bjuda alla på karelska piroger. Lösningen på att få tag på så många tills dess: alla som kan får hjälpa till att baka redan i november.

Paikka/Plats: Hemkunskapen, Kronan, Lantmannavägen 113, Trollhättan

Aika/Tid:

kl. 17.00-19.00 – Vanhemmat tervetulleita pienempienkin lapsien kanssa / Föräldrar med små barn.

kl. 19.00-21.00 – Nuoret & nuoret aikuiset tervetulleita, myös kaikki muut kätevät leipurit! / Unga & unga vuxna och alla andra duktiga bagare!

Lisätietoja/Mer info: Peter.Gothblad@trollhattan.se

25/11 & 2/12 Uddevalla:

Uddevallassa leivotaan myös itsenäisyyspäivää varten kahtena lauantaina – menussa karjalanpiirakoita sekä lusikkaleipiä! Kaikki mukaan leipomaan ja sitten 6. joulukuuta maistelemaan.

Även i Uddevalla bakas det inför självständighetsfirandet under två lördagar – på menyn står karelska piroger och lusikkaleipiä – teskedskakor!

Paikka/Plats: Suomi-tupa, Västgötavägen 21, Uddevalla

Aika/Tid: kl. 10.00

Lisätietoja/Mer info:

Kaarina Rämö Bandgren, tel. 0705 374125

Anna Partanen, tel. 0522 696139

Vinkkejä kotiin / Tips till hemmabagaren:

Piirakan paisto onnistuu myös kotona! Seuraa opetusvideota tai leipaise perinteisellä Marttojen ohjeella. KIT Mat:ilta löytyy taas helppo ruotsinkielinen ohje ja ”goottiemännäksi” itseään tituleeraava tubettaja Pahalapsi on puolestaan laittanut kasaan vegaaniversion reseptin niille, jotka välttelevät eläinperäisiä tuotteita.

Det går alldeles utmärkt att tillverka pirger hemmavid. Kolla in videon eller använd det ursprungliga receptet från Marttorna. KIT Mat har såklart en enkel version på svenska och youtubaren ”Pahalapsi” som kallar sig en ”gothemmafru” har en veganversion för dig som undviker animalier.

 

 

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

2 kommentarer

  1. Matti Laukkanen

    Pirogerna ser lika dumma on okarelska ut som receptet…. Kan ni verkligen inte bättre? Eller är det som alltid: de unga makthavarna vet bär…

    • Hej Matti! Vi kunde inte hitta så mycket om piroger på svenska, så tänkte att videon ger ju en idé för de som kan inte finska men är nyfikna! Troligen är minst Marttornas recept traditionellt 🙂

      Ja jos kurkkasit vegaaniversion linkkiä, niin sieltä löytyy todellinen piirakanrypytyksen taidonnäyte: https://www.youtube.com/watch?v=nAtYcJsUgLA&feature=youtu.be

      Kädestä pitäen saa sitten oppia jos menee mukaan workshoppeihin leipomaan.

      Iloista viikkoa sinulle Matti!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.