Suomalaiset tunnetaan maailmalla tuulipuvuista ja tennissukista sandaaleissa. Ei kovin mairittelevaa, etenkään muodikkaiden ihmisten maassa Ruotsissa. Ehkä on kuitenkin jo aika laittaa stereotypiat uusiksi? Ja onhan Suomella sentään Marimekko! Mutta mihin muuhun siellä pukeudutaan, kuin tasaraitapaitaan ja Unikko-printtiin?

FIN I VÄST käänsi katseet itään ja voilà, fashion à la finlandaise! Suomalaisten suunnittelijoiden ja vaatemerkkien ideologiassa tärkeänä teemana nousee esiin kestävä kehitys ja inspiraatio löytyy usein pohjoisesta luonnosta. Katumuodissa puolestaan vilahtaa jopa se sukkasandaali, sillä suomalaiset ovat myös rohkeita ja vapautuneita pukeutujia sekä kiinnostuneita vaihtoehtoisesta estetiikasta.

 

Finländare känns världen över igen på sina vinddräkter och tubsockar i sandaler – en inte helt smickrande bild, speciellt inte här i trendriktiga Sverige. Är det kanske dags att uppdatera den stereotypa bilden? Och Marimekko är ju ändå finskt! Men hur klär man sig förutom i tvärrandigt och det klassiska vallmo-mönstret?

FIN I VÄST vände blicken österut och  voilà, fashion à la finlandaise! Återkommande teman bland finska designers och märkens ideologier är hållbar utveckling och inspiration från den nordiska naturen. Bland gatumodet vimlar ju även socka-sandal-kombon förbi eftersom finländare också är modiga och frigjorda i sina val av kläder samt intresserade av alternativ estetik.

Makia Clothing

© Makia Clothing

Lumilautailijoiden ja skeittareiden perustama Makia Clothing yhdistää karun pohjoisen ilmaston vaatimukset ja urbaanin tyylin. Brändin peruspilari on kestävyys: eettisten materiaalivalintojen lisäksi Makia panostaa visuaalisesti sesongista toiseen kestävään mallistoon ja pyrkii välttämään sekä kertakäyttökulutusta että alennusmyyntejä. Suurin osa tuotteista on miehille, naisten vaatteista löytyy napakka valikoima takkeja ja muita yläosia.

Makio Clothing grundades av snowboardare och skejtare som kombinerar de krav som det kärva nordiska klimatet ställer med en urban stil. Märkets grundpelare är hållbarhet: förutom etiska materialval ligger fokus på snitt som fungerar säsong efter säsong och en strävan att undvika både engångsanvändande och reor. Största delen av utbudet är för män, för kvinnor finns jackor och andra överdelar.

Ivana Helsinki

Animal Rights! © Ivana Helsinki

Räväköillä retrohenkisillä printeillä aloittanut Ivana Helsinki on moniosaaja Paola Ivana Suhosen brändi, jonka toiminta-alaan kuuluu nykyään myös taide, elokuva ja tapahtumat. Vaatemallistoista löytyy nostalgisuutta henkiviä mekkoja ja neuloksia, söpöjä asusteita sekä yksittäisiä tuotteita miehille. Kauneuden lisäksi kokoelmat ottavat myös kantaa tai leikittelevät: teemoista löytyvät niin eläinten oikeudet kuin Muumitkin.

Mångtalangen Paola Ivana Suhonen startade Ivana Helsinki med kaxiga prints med retrokänsla men nu ryms även konst, film och events under märket. Bland klädmodellerna finns klänningar och stickat som andas nostalgi, söta accessoarer och ett och annat för herrar. Förutom det estetiskt tilltalande finns både ställningstanden för djurens rättigheter och lekfullheter som Mumintrollen att finna bland kollektionerna .

Vimma

© Vimma

Freesejä printtikuvioita ja luonnonmateriaaleja suosivalla Vimmalla on omat mallistonsa sekä vauvoille että lapsille, ja samoilla kuoseilla löytyy lisäksi naisten- ja unisex-vaatteita. Vimman taustalla on suunnittelija, kätilö ja kuuden lapsen äiti Marjut Rahkola, ja yrityksen toimintaperiaatteita ovat ekologisuus, pitkäikäisyys sekä monikäyttöisyys. Käsityötaitoiset voivat myös ostaa pelkkää kangasta ja surauttaa itse omat vimmaiset vetimensä!

Hos Vimma som har fräscha mönster och naturmaterial i spetsen hittar man kollektioner för både bäbisar och barn. I samma mönster hittar man även dam- och unisexplagg. Grundaren till märket är designern, barnmorskan och sexbarnsmamman Marjut Rahkola och märkets verksamhetsidé är ekologiskt samt långvarig och mångsidig användbarhet. Den som är händigt lagd kan också köpa enbart tyg och sy till sina egna vimmaplagg!

 

HEL Looks

© Liisa Jokinen / Hel Looks

Jo vuonna 2005 aloittanut Hel Looks -sivusto esittelee Hesingin katumuotia ja on edelleen voimissaan! Visuaalisen materiaalin lisäksi kuvauksen kohteet kertovat muutamalla sanalla asustaan ja monen lookin taustalla on kirppis-löytöjä tai oma pukeutumisideologia. Hel Looks esittelee ne tyylit, joita emme yleensä näe lehdissä tai katalogeissa, ja tarjoaa siksi mainion ikkunan katukuvaan. Sivustoa pyörittää valokuvaaja Liisa Jokinen, joka kuvaa katutyylejä myös toisessa kotikaupungissaan New Yorkissa.

Hel Looks-websidan startades redan 2005 och visar upp gatumode från Helsingfors. Förutom att vara med på foto får klädbärarna säga några ord om sin outfit och det märks snabbt att många av looksen är baserade på second hand-fynd eller andra egna ideologier kring kläder. Hel Looks presenterar främst de stilar som inte syns på magasinssidorna eller i kataloger och ger därför en bra inblick i gatubilden. Websidan drivs av fotograf Liisa Jokinen som även fotograferar gatumode på sin andra boplats New York.

 

Vinkki! Lisää kestävää designia ja muotia sekä monia suomalaisia suunnittelijoita löydät mysö Weecos-nettikaupasta!

 

Tips! Mer hållbar design och finska designers hittar du på nätbutiken Weecos!

 

Översta bild, ylin kuva: © Liisa Jokinen / Hel Looks

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara