Mistä kaikki alkoi? Kalevalan mukaan ensin maailma syntyi sotkan munasta. Sitten taisi tulla pohjoinen ilmasto ja seuraavaksi tarvittiinkin jo saappaita. Kumituotantoa varten Helsinkiin perustettiin jo vuonna 1898 Suomen Gummitehdas Oy, joka sittemmen siirrettiin Nokialle. Tuotantopaikkakunta lainasi lopulta nimensä koko brändille ja Suomi lompsotti Nokioissaan sieneen ja kahlasi loskassa jo isoisomummojen aikaan, paljon ennen matkapuhelimia. Saappaiden lisäksi brändin alla valmistettiin myös autonrenkaita ja juuri Nokia kehitti myös maailman ensimmäisen talvirenkaan vuonna 1934.

Siinä missä autonrenkaissa kehitys jatkuu edelleen, kumisaapaspuolella pitävät pintaansa klassikot: Hai-saapas 60-luvulta ja Kontiot 70-luvulta ovat yhä suomalaisten suosikkeja. Molempia malleja löytyy tuotannosta edelleen ja Hait nauttivat samanlaista suosiota Suomessa kuin esimerkiksi ruotsalaiset Fjällrävenin Kånken –reput. Samaan retro-tuotteiden suosikkilistaan voisi myös lisätä ainakin suomalaisen Jopo-pyörän: vuonna 1965 luotu Jokaisen Polkupyörä suhahtelee suomalaisessa katukuvassa edelleen ja kaikissa sateenkaaren väreissä.

Mutta takaisin Nokialle. 90-luku näki Nokia-brändin ympäri maailmaa: kumisaappaat ja autonrekaat saivat kumpainenkin omat osastonsa siinä missä emoyhtiö Nokia hallitsi maailmanlaajuisia matkapuhelinmarkkinoita. Suomessa Nokian kännykät alkoivat hallita yhä nuorempien käpäliä: 90-luvun teinit pelasivat matopeliä Nokialaisillaan yhtä innokkaasti kuin tämän päivät koululaiset juoksevat Pokemonien perässä. Muutos kännykkäkansaksi tapahtui nopeasti: matkapuhelimet olivat yht’ äkkiä jopa nuorten ulottuvilla ja suosikkimalleja irrotettavilla kuorilla tuunattiin esimerkiksi glitteri-kynsilakalla. Kankeasti piipittäviä soittoäänia sai tilata tekstiviestipalvelulla muutaman euron kappalehintaan ja numeropainikkeilla tekstaamisesta kehittyi taito- ja nopeuslaji. Sittemmin Nokia Mobile Phones putosi kehityksen kelkasta, mutta suomalaiset lompsottivat edelleen Nokian Jalkinetehtaan saappaissa ja vaihtoivat Nokian Renkaansa vuodenajan mukaan.

Eikä tämä vielä tähän pääty: juuri nyt Nokian paikkakunta pongahtaa taas esiin uudessa tuotemerkissä, ja tällä kertaa Nokian nimellä myydään vaatteita! Saappaisiin ja puhelimiin ei tällä uudella yrityksellä ole muuta yhtymäkohtaa kuin nimessä välähtävä paikkakunta. Nokian Neulomo valmistaa laadukkaita tekstiilejä ja ompelee niistä selkeälinjaisia vaatteita. Ja siinä missä kumisaappaiden valmistus on jo siirtynyt Itä-Eurooppaan, Neulomo haluaa tehdä vaatteensa Suomessa. Siis Nokialla! Lisäksi neulokset tehdään ekomateriaaleista ja mahdollisimman vastuullisesti vastaamaan modernien kuluttajien toiveita. Kilpailun, kannattavuuden ja tuotantotehokkuuden valossa tämähän kuulostaa maallikostakin ihan hullulta, mutta Nokian Neulomon tuotteille riittää kysyntää: nettikaupan ennakkomyynnissä toimitusaika oli pitkään 70 päivää, siis yli kolme kuukautta, ja Neulomo on koko ajan palkannut lisää ompelijoita vastaamaan kuluttajien kiinnostukseen. Neulomon sivuilla sosiaalisessa mediassa käy myös kuhina: kansalta tiedustellaan tuotteiden toivevärejä uusiin tuotantoeriin ja kommentilaarissa huudetaan monipäisessä kuorossa omia suosikkeja: Turkoosi! Sinapinkeltainen! Sähkönsininen! Neulomo näyttää peukkua jokaiselle vastaajalle.

Ja loppujen lopuksi suosituin tuote on Marika-tunika, mustana.

Nokian Neulomo edustaa myös sitä terveellistä tämän päivän trendiä, jossa tuotteet kuvataan tavallisten naisten päällä. Malliksikin sai hakea kuka tahansa ja hakemuksia tuli yli 800. Kuulostaa siis siltä, että Nokialla tapahtuu taas – suomalaisen designin nimeen!

(Nokian Neulomon tuotteita verkossa myy Weecos-nettikauppa. Suomessa tuotteita myy myös Prismat.)

 

Nokian Neulomon suosituin tuote Marika-tunika - Nokian Neulomos mest populär artikel Marika-tunic. Foto: Nokian Neulomo.

Nokian Neulomon suosituin tuote Marika-tunika – Nokian Neulomos mest populär artikel Marika-tunic. Foto: Mikko Ovaska/Nokian Neulomo.

Från Finland: Finsk design från Nokia

Nokia – det är alltså en ort i Finland. Och också ett namn som snarare för tanken på ett varumärke och mest av allt, mobiltelefoner. Men hur var det med däcken och stövlar?

Vi backar några steg, hur började det hela? Enligt Kalevala (det finska nationaleposet) föddes världen ur ett andägg. Sen kom det nordiska klimatet och till det behövs ju stövlar. För gummiproduktions skull grundades Suomen Gummitehdas Oy redan 1898 i Helsingfors, denna fabrik flyttades sedan till Nokia. Produktionsorten lånade ut sitt namn för hela märket och snart klampade hela Finland runt i både svampskog och snösörjan i Nokia-stövlar. Detta var redan på gammelmormors tid, lång före mobiltelefoner. Därefter utvecklade gummitillverkaren bildäck och skapade världens första vinterdäck 1934.

Medan bildäcken utvecklas varje år,  är det klassikerna som är alltid populärast när det kommer till gummistövlarna. Hai-stöveln från 60-talet och Kontio-stöveln från 70-talet är fortfarande finländarnas favoriter. Båda modeller produceras fortfarande, och just Hai-stöveln är kan liknas med ryggsäcken Fjällräven Kånken i popularitet och klassikerstatus. Till liknande retro-favoriter kan även den finska Jopo-cyckeln läggas till: 1965 skapades den och Jokaisen Polkupyörä (”allas cykel”) är fortfarande ett stående inslag – i regnbågens alla färger – i den finska gatubilden.

Men tillbaka till Nokia, på 90-talet syntes Nokia runt hela världen: gummistövlarna och bildäcken fick egna avdelningarna och moderbolaget styrde istället den globala mobiltelefonmarknaden. Även i Finland började allt yngre händer använda mobiltelefonerna, och 90-talets tonåringar spelade Snake lika ivrigt som dagens jagar Pokemons. Omvandlingen till ett mobilfolk gick fort nu när mobilerna blev tillgängliga även för unga.  Populära modeller var de med löstagbara som pimpades med tex glitternagellack. Stela midi-rignsignaler kunde beställas för några kronor och att skriva snabbast med mobilens knappar blev en tävlingsgren. Nokia tappade dock väldet över mobilmarknaden men finländare klampar fortfarande runt i Nokias stövlar och kör runt med Nokias däck.

Men historien om Nokia slutar inte här! Orten Nokias namn dyker upp i ett annat värumärke, denna gång gäller det kläder. Detta nya märke har inget med gummistövlar eller mobiler att göra, mer än att orten Nokias namn används även här. Nokian Neulomo (”Nokias stickfabrik”) tillverkar kvalitetstextilier och skapar kläder med enkla former och rena linjer av dem.  Och där gummistövlarnas produktion har flyttat till östeuropa för länge sedan vill Neulomo göra sina kläder i Finland – alltså i Nokia! Utöver detta är textilierna gjorda av ekologiska matrial och produceras så ansvarsfull som möjligt för att motsvara konsumenternas önskemål. Det kanske låter galet med tanke på konkurennsförmåga, vinst och effektivitet, men produkterna är efterfrågade: i webbutiken är  leveranstiden runt 70 dagar och Neulomo anställer ständigt nya sömmerskor för att möta upp efterfrågan. Neulomos sociala medier är också välvbesökta och varumärket anväder själva detta som en kanal för att fråga om följarnar favoritfärger för nya produkter,  och svaren kommer alltid snabbt: Turkos! Senapsgul! Stålblå!

Men slutligen är den mest populära produkten ändå Marika-tunikan, i svart.

Nokian Neulomo representera också den sunda trenden att fotografera sina kläder på helt vanliga människor: Vem som helst kunde ansöka att bli modell och Neulomo tog emot över 800 ansökningar. Det låter som att Nokia åter är en föregångare för finsk design!

(Nokian Neulomos produkter säljes av Weecos-webshop. I Finland hittas dessa i Prisma-varuhusen.)

Ylin kuva: Pasi Tiitola/Nokian Neulomo.