Tänä vuonna FIN I VÄST suosittelee kovia paketteja Joulupukin konttiin. Kurkkaa vinkit alta ja muista tilata suosikkisi hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät perille ennen joulua.

Lapsille & perheille:

Isin ja tyttöjen lettikirja: Matti Airola -eli isi- alkoi tyttäriensä toiveesta letittää heidän hiuksiaan. Lettikampauksien lisäksi syntyi blogi, kirja ja sitten vielä toinenkin. Ruotsissa nämä suomenkieliset lettikirjat voi tilata täältä. Kirjan voi hankkia pitkähiuksisille lapsosille tai ihan vaan vinkiksi iseille ja äideille.

Kokkikirja koko perheelle: Heidi Paajalan Pienten kokkien keittokirja sopii koko perheelle ja kirjasta löytyy sekä suolaisia että makeita reseptejä. Vanhempien avustuksella pikkukokit voivat siis kirjan myötä oppia laittamaan ruokaa sekä leipomaan ja samalla myös suomenkielen sanavasrasto karttuu! Pian teilläkin osataan paistaa vohvelit ja sanoa desilitra, vehnäjauhot ja vatkata. Keittokirjan voi tilata täältä.

Hannele Richertin toimittava sarjakuvakirja maahanmuuttajista.

Hannele Richertin toimittava sarjakuvakirja maahanmuuttajista.

Nuorille:

Suomalaisten painajaisia: Englanninkielisestä nettimeemistä ”Finnish Nightmares” tuli varsinainen ilmiö: Karoliina Korhosen piirtämä Matti, stereotyyppinen suomalainen, seikkali ahkerasti sosiaalisessa mediassa ennen kuin päätyi kansien väliin. Nyt Matin painajaisia saa myös suomenkielisenä painoksena ja kirjan voi tilata täältä. Tekstit ovat lyhyitä ja hauskoja, eli sopivat hyvin myös kielen elvyttämiseen. Lisäksi kirja kertoo suomalaisuudesta lempeästi ivaillen.

Tarinoita maahantulosta: Hannele Richertin toimittama sarjakuvakirja Mitä sä täällä teet? kertoo viidentoista eri-ikäisen ja eri puolilta maailmaa Suomeen tulleen ihmisen tarinan. Henkilökohtaisten kertomusten lisäksi kirjassa on kuvitettuja tietoiskuja maahanmuutosta. Kirjan voi tilata täältä ja yksi kirjan sarjakuvataiteilijoista on Göteborgissa asuva Henri Gylander.

Nuorille aikuisille:

Kaurismäki-klassikko à la Aku Ankka: Aki Kaurismäen elokuva Mies vailla menneisyyttä (2002) on suomalaisen elokuvan moderni klassikko, joka nyt yllättäen löytyy myös Aku Ankan tähdittämänä sarjakuvana. Suomenkielisen Ankka vailla menneisyyttä -sarjiksen voit tilata täältä ja muistinvirkistykseksi samaan pakettiin voi toki heittää myös elokuvan DVD:n, jonka voit tilata täältä.

Räppärin runokirja: 30-kymppinen rap-artisti Paperi T eli Henri Pulkkinen on ryhtynyt runoilijaksi ja julkaissut runoteoksen Post-alfa, joka muun muassa kritisoi machoutta, puhuu rakkaudesta ja sivuaa muita aihepiirejä aina Woody Allenista julkiseen liikenteeseen. Kirjan voi tilata täältä ja herran esikoisalbumi Malarian Pelko löytyy täältä.

 

Kära Jultomten…

I år rekommenderar FIN I VÄST hårda klappar till tomtens säck. Kika på våra rekommendationer nedan och kom ihåg att beställa i tid innan jul!

Till barn & familjer

Pappan & döttrarnas flätbok: Matti Airola – alltså pappan – började fläta sina döttrars hår enligt deras önskemål. Ur detta föddes en blogg, en bok och en till bok! Om du bor i Sverige kan du beställa de finskspråkiga flätböckerna här och de passar ju bra till alla långhåriga barn och som som tips till föräldrar.

Kokbok för hela familjen: Heidi Pajalas Pienten kokkien keittokirja (små kockars kokbok) passar hela familjen och innehåller både salta och söta recept. Med hjälp av någon vuxen kan småkockarna alltså lära sig laga mat, baka och samtidigt som det slinker ner lite finska ord! Så inom kort kan det både gräddas våfflor och användas ord som desilitra, vehnäjauho & vatkata. Kokboken kan du beställa här.

Lettikirjojen isi -Matti Airola- ja tytöt. / Flätaböckernas pappa, Matti Airola, och tjejer. Foto: Anna Autio.

Lettikirjojen isi -Matti Airola- ja tytöt. / Flätaböckernas pappa, Matti Airola, och tjejer. Foto: Anna Autio.

För unga:

Finska mardrömmar: Den engelskspråkiga memen Finnish Nightmares blev snabbt ett fenomen och Karoliina Korhonens tecknade figur Matti, den stereotypa finländaren, äventyrade flitigt i sociala medier innan han fångades i bokformatet. Nu kan mardrömmarna beställas både på finska & engelska här. Texterna är korta och roliga och passar bra för att fräscha upp språket, dessutom får man veta mer om hur det är att vara finsk, även om det råkar vara via en hjärtligt hånande ton.

 

Berättelser om immigration: Hannele Richter är redaktör för serieboken Mitä sä täällä teet? (ungefär ”Vad gör du här?”) som innehåller femton olika berättelser om personer i olika åldrar och från olika världsdelar som flyttat till Finland. Utöver de personliga berättelserna finns också inforutor om immigration. Boken kan du beställa här och en av tecknarna är Henri Gylander som är bosatt i Göteborg.

Ankka vailla menneisyyttä -kansi/framsida. (Disney, Aki Kaurismäki, Giorgio Cavazzo & Kari Korhonen yhteistyö/samarbete.)

Ankka vailla menneisyyttä -kansi/framsida. (Disney, Aki Kaurismäki, Giorgio Cavazzo & Kari Korhonen yhteistyö/samarbete.)

För unga vuxna:

Kaurismäkiklassiker á la Kalle Anka: Aki Kaurismäkis film Mannen utan minne (2002) är en modern finsk filmklassiker som nu överraskande finns i en Kalle Anka-version. Den finska Ankan utan minne-tidningen kan du beställa här & för att friska upp mottagarens minne kan du ju slänga med även originalfilmen, som du kan beställa härifrån.

Rappa dikter: Rapparen Paperi T aka Henri Pulkkinen har utökat sin repertoar och gett ut diktboken Post-alfa där han bland annat kritiserar machoideal, pratar om kärlek och behandlar en mängd olika ämnen, allt från Woody Allen till kollektivtrafik. Boken kan du beställa här och om herrns debutalbum Malarian Pelko hittar du här.

 

Ylin kuva, översta bilden: Matti Airolan lettikirjasta / Från Matti Airolas flätabok. Foto: Anna Autio.

Spara

Spara