På Hisingens gamla industriområde Ringön har konsthallen Järnhallen blommat ut och nu på lördag och söndag bjuds det på en spännande samlingsutställning med förstaårselever från Högskolan för Design & Konsthantverk, Valand, Kulturverkstan & Chalmers Arkitektur.

Det kommer att gå gratis skytteltrafik med båt och både foodtrucks och caféer finns på plats. FIN I VÄST valde att chatta lite med Marika Sanaksenaho som ska delta i utställningen.

Hej Marika, du är konststudent på Valand som ska delta i samlingsutställningen på Ringön, kan du berätta lite kort om dig själv?
Ja, jag gör mitt första år i Fri konst på Akademin Valand. Är tidigare utbildad till lärare och parallellt verksam som förskollärare. Min praktik befinner sig i skärningspunkten mellan samtidskonst och pedagogik. Sedan 2014 är jag del av performancekollektivet FIRMAN som i september kommer att medverka i konstbiennalen Manifesta i Zûrich.

På lördag bjuder du in till en tangokurs, vad kan vi förvänta oss?
Det blir en drop-inkurs i finsk tango på bryggan utanför Järnhallen 19:00-21:00. Esa Myllymäki och Maila Pikkarainen håller i introduktionskursen och Marja-Leena Dahlsten (DJ-Pipsa) står för musiken. Den som vill är välkommen, med eller utan partner, med eller utan dansvana för att njuta av att vandra fram på golvet.

Hur kommer det sig att du har valt att göra det här?
Utställningen är ett studentintiativ som syftar till att skapa möten mellan konstformerna på de olika högre konstnärliga utbildningarna i Göteborg. Utställningens tema är “process och konstnärlig utveckling”.

Jag har under året arbetat med Satumaa (sagolandet) och då bland annat utforskat den finska tangon. Som en del ur det arbetet vill jag nu välkomna fler att pröva finsk tango. Jag letar på olika sätt att närma mig den tysta finska mannen, maskulinitetsnormer som jag upplever kan verka hämmande och utestängande och ta plats i min finska historia. Med hjälp av tangon har jag hittat en väg in till att bli medskapare till bilderna av sagolandet.

Hur ser din egen koppling till Finland ut annars?
Jag är född i Tornedalen och har släkt på båda sidor gränsen. Där finns mina rötter, men jag hör ändå inte riktigt hemma där, då vi flyttade till södra Sverige redan när jag var sex år. På så sätt blir Finland ett sagoland för mig. Jag blir till turist och ser på landet och kulturen med schablonartad blick, vilket också är något jag förhåller mig till och bearbetar i mitt konstnärskap.

Tror du att du kommer att fortsätta utforska Finland i framtiden?
Jag har förmodligen bara börjat det här arbetet.

Tack Marika! Vi ser fram emot en svängom på bryggan på lördag!

Lär mer om Marikas tangokurs via denna länk eller om hela utställningen här.

Bild från performancet ”Satumaa” utanför Gislaveds Konsthall, Marika Sanaksenaho sjunger och Adrian Book spelar dragspel. Foto: Saana Kotila