Marika ja Kimmo Lasanen, tanssijat ja tanssinopettajat Espoosta, tulevat pian Länsi Götanmaalle opettamaan kuviot ja muuvit Mariastadin Tanssi- ja Muusiikkifestareille.

Hihkaisimme Lasasille ”Hej!” ja he vastasivat muutamaan kysymykseen alkuverryttelyiksi.

FIN I VÄST: Hei Marika ja Kimmo! Olette tanssijoita ja tanssinopettajia, mutta paritanssi ja kilpatanssi on tämän päivän nuorille aika vieraita käsitteitä. Mikä siis on tanssilajinne nimi ja mitä te oikein tanssitte? Mikä on oma suosikkinne?
Marika & Kimmo:
Kilpatanssi on paritanssia, mutta samalla myös urheilulaji, jossa jokainen liike hiotaan huippuunsa, tavoitteena mahdollisimman tyylipuhdas ja näyttävä suoritus, joka on kisoissa menestymisen edellytys. Me puolestamme harrastamme ja opetamme suomalaisilla tanssipaikoilla ja kesälavoilla tanssittavia seuratansseja, eli lavatanssia, jonka motiivit ovat aivan toisenlaiset. Meidän vanhempiemme nuoruudessa tanssipaikat olivat nuorten kohtaamispaikkoja, joista haettiin elämänkumppania. Nykyisin nuorilla on paljon muitakin vapaa-ajan kohtaamispaikkoja ja harrastuksia, joten tansseissa käymisen ja tanssiharrastuksen motiivit ovat myös muuttuneet. Useimmat hakevat tansseista hyvänolontunnetta jonka itse tanssi saa aikaan. Tanssi antaa hyvää oloa niin mielelle kuin keholle. Tämä on hyvin koukuttavaa ja aiheuttaa riippuvuutta lajiin. Tansseissa ja tanssikursseilla tutustuu myös uusiin ihmisiin ja kaveripiiri laajenee nopeasti.
Pidämme suomalaisessa lavatanssikulttuurissa erityisesti siitä, että eri lajeja on paljon, jopa 15 eri tanssilajia/ilta, eli tanssi-illoissa on mukavasti vaihtelua, mutta jos nyt yksi suosikki täytyisi valita, niin meille se on hidas valssi.

FIV: Nuorten keskuudessa paritansseilla on vähän tunkkainen maine. Miksi nuorten kannattaisi lähteä tanssilavoille? Miten tanssitaidot ovat hyödyttäneet teitä kilpalavojen ulkopuolella?
M & K:
Kaikkien, mutta varsinkin nuorten kannattaisi ehdottomasti kokeilla tanssiharrastuksen aloittamista, sillä tanssi on hyvin luonteva keino tutustua muihin nuoriin ja olla tekemisissä vastakkaisen sukupuolen kanssa. Sen lisäksi se on mukava liikunnallinen harrastus, jossa ei edes ajattele tekevänsä jotain aktiivisesti kuntonsa eteen. Nuorena myös oppii nopeammin uusia asioita kuin vanhempana, joten tanssitaitokin kehittyy nopeasti. Itseasiassa emme tunne ketään, joka olisi katunut tanssiharrastuksen aloittamista, vaan ainoastaan sitä ettei tullut aloitettua aikaisemmin!
Olemme molemmat aloittaneet tanssiharrastuksen lavatansseista, vaikka sen jälkeen olemme myös kilpailleet. Tanssitaito on ollut eduksi mm. häissä, joissa on ollut tanssia. Myös meille tanssi on tuonut paljon saman henkisiä ystäviä ja mikä tärkeintä, ilman tanssia emme olisi koskaan tavanneet toisiamme. Meille harrastuksesta tuli myös työ jota rakastamme.

FIV: Teidät pudotetaan keskellä klubia, jossa soi viimeisimmät diskohitit. Miten selviätte tilanteesta? Onko paritanssitaustausta hyötyä diskopallon alla?
M & K:
Olemme käyneet itsekin nuorempana diskoissa, joten siitäkin on kokemusta, mutta seuratanssiharrastuksen myötä paritanssista on tullut meille mieluisampi tapa tanssia kuin soolotanssista. Eli diskolattialla tanssisimme mieluiten jotakin kulloiseenkin rytmiin sopivaa paritanssia, esim. bugg, fusku ja salsa toimivat yllättävän moneen diskokappaleeseen joko suoraan tai hieman soveltaen.

FIV: Olette siis myös tanssinopettajia. Minkälainen on tanssituntienne ikäjaukauma ja onko nuorempien tanssijoiden keskuudessa innostuttu jostakin tietystä tanssilajista? Vetoaako esimerkiksi salsa ja Latinalaisen Amerikan rytmit?
M & K:
Jos puhutaan perinteisemmistä seuratansseista, kuten tango, foksi, valssi, humppa, jenkka ja polkka, niin ikäjakauma kursseillamme on painottunut keski-ikäisiin ja siitä ylöspäin, kun taas lattareissa (esim. salsa, cha cha ja rumba) ja swing-pohjaisissa kädenalitansseissa (esim. bugg ja fusku) on mukana enemmän myös nuoria.
Suomessa nuoria on eniten mukana sellaisissa paritanssilajeissa, joissa järjestetään systemaattista valmennusta ja kilpailuja eri ikäisille nuorille lapsista alkaen, kuten esim. kilpatanssi ja rock’n’swing-tanssit. Aikuisikään tultaessa monet nuoret aloittavat vauhdikkaista kädenalitansseista kuten salsa, bugg ja fusku. Meidän kursseillamme nuoria näkee tavallista enemmän myös valssikursseilla, sillä monet nuoret haluavat edelleenkin tanssia perinteisen häävalssin omissa häissään.

FIV: Teidät nimitetään koko galaksin tanssivastaaviksi ja tehtävänänne on opettaa yksi tanssi kaikille 15-30 vuotiaille tai muuten heidän sisäkorvaan istutetaan ikuinen ja loppumaton tangoalbumi. Minkä tanssin valitsette? Voivatko kaikki oppia tanssimaan?
M & K:
Valitsisimme opetettavaksi lajiksi salsan, sillä se on jo nyt kansainvälisesti laajalle levinnyt nuorten suosiossa oleva tanssi. Monissa tanssilajeissa, kuten myös salsassa, on helpot askeleet ja ainakin jonkinlaisen perustanssitaidon voivat oppia ihan kaikki.

FIN I VÄST kiittää Marikaa ja Kimmoa haastattelusta, sekä toivottaa heidät tervetulleiksi Länsi Götanmaalle.

Marika ja Kimmo ovat siis paikalla ohjaajanroolissa Mariestadin Kaiken kansan Tanssi- ja Musiikkifestivaaleilla Karlsholme Folketsparkissa 5-8. toukokuuta.

Lisätietoa: Mariestadin Tanssi- ja Musiikkifestivaalit.

Lasasten tanssikoulun sivut löytyvät täältä: TanssiGuru.

FIN I VÄST pyysi pariskunnalta groupien ja Lasaset lähettivät hymyä!

FIN I VÄST pyysi pariskunnalta groupien ja Lasaset lähettivät hymyä!

Marika och Kimmo Lasanen, dansare och danslärare från Esbo, Finland, kommer snart till Västra Götaland för att lära ut danssteg och manövrar på Mariestads Finska Dans- och Musikfestival.

Vi ropade ”Hej” till Marika och Kimmo och de svarade på några frågor som uppvärmning – och så att du också kan värma upp din finska finns intervjun ovan på det språk som man pratar på andra sidan av viken!

FIN I VÄST tackar Marika och Kimmo för svar och väkomnar er till Västra Götaland.

Marika och Kimmo är alltså på plats på Mariestads finska festival på Karlsholms Folketspark mellan den 5 och 8 maj.

Mer info finns av festivalen finns här.

Och Lasanens dansskola finns här: TanssiGuru.