Plätty, Helsinki Ravintolapäivä / Restaurant Day 19.5.2012 Photo: Marinella Ruusunen Ari Huotari, Keijo Koivumäki, Susanna Kuusisto & Kari Hyvärinen

Plätty, Helsinki, Ravintolapäivä / Restaurant Day 19.5.2012
Photo: Marinella Ruusunen
Kuvassa / På bild: Ari Huotari, Keijo Koivumäki, Susanna Kuusisto & Kari Hyvärinen

Restaurangdagen

Det började i Finland i 2011 – man kan säga att det var lite revolutionärt. Att bara bestämma en dag när vem som helst kunde öppna sin egen pop-up-restaurang för en dag, utan byråkrati och licenser. Allt var, och är alltid, organiserat av privatpersoner och volontärer.

Och vad hände sen? Hundratals restauranger dök upp i gatubilden! Det syns fler prickar än på ett barn med vattkoppor på kartan över Helsingfors på Restaurangdagens website. Dessutom har viruset spridit sig: först hela Finland, därefter har olika länder i Europa tagit del och även längre bort har restauranger börjat poppa upp, till exempel har St. Petersburg tagit en stående plats på Restaurangdagskartan!

 Ravintola Krunan Lusikka, Helsinki Ravintolapäivä / Restaurant Day 21.5.2011 Ina Mikkola ja Rosa Kettumäki tarjoilivat mehua ja vegaaniruokaa Ravintola Krunan Lusikassa Helsingissä ensimmäisenä Ravintolapäivänä 21.5.2011. Ina Mikkola and Rosa Kettumäki served juice and vegan food at the Restaurant Krunan Lusikka on the first Restaurant Day on 21st of May 2011 in Helsinki, Finland.


Ravintola Krunan Lusikka, Helsinki, Ravintolapäivä / Restaurant Day 21.5.2011
Ina Mikkola ja Rosa Kettumäki tarjoilivat mehua ja vegaaniruokaa Ravintola Krunan Lusikassa Helsingissä ensimmäisenä Ravintolapäivänä 21.5.2011.
Ina Mikkola and Rosa Kettumäki served juice and vegan food at the Restaurant Krunan Lusikka on the first Restaurant Day on 21st of May 2011 in Helsinki, Finland.

Menyer och lokaler har också varierat och kombinerats i oändlighet: många olika matkulturer, vegant och raw food, kakor och bakverk, traditionell mat, smörgåsar eller efterrätter har serverats i parker, gathörn, vardagsrum och till och med i korgar nerhissade från fönster ner till gatuplan.

Ändå deltar knappt någon i Sverige och oftast finns det inga alls. Sverige är som en ödemark i kartan utan prickar som pekar på var kan man äta och vad. Kunde de vara dags för Sverige nu, när Restaurangdagen fyller fem år? Kanske är det DU som ska öppna en tillfällig restaurang med dina kompisar här i Västra Götaland? Kanske med finskt tema? Kanske med karelska piroger…?

FIN I VÄST TIPSAR: Om det öppnas en restaurang i Västra Götaland på nästa Restaurangdag som ska servera karelska piroger, har ni två stycken av kulturlotsar som ska komma hit! En tycker om traditionella piroger med äggsmör och en vill ha veganpiroger.

Nästa Restaurangdag är den 21 Maj 2016!

Mer info på svenska (plus kartan): Restaurangdagens websida.

Psst! Det finns också en möjlighet att blir Restaurangdagens lokal ambassadör!

Blini-ikkuna, Helsinki Ravintolapäivä / Restaurant Day 4.2.2012 Photo: Hanna Anttila Esko Murto tarjoilee blinejä ja teetä Sörnäisissä. Esko Murto serving blinis and tea at Sörnäinen.

Blini-ikkuna, Helsinki, Ravintolapäivä / Restaurant Day 4.2.2012
Photo: Hanna Anttila
Esko Murto tarjoilee blinejä ja teetä Sörnäisissä.
Esko Murto serving blinis and tea at Sörnäinen.

Ravintolapäivä

Kaikki alkoi Suomessa vuonna 2011 -voisi jopa sanoa, että meneillään oli jotakin vähän vallankumouksellista. Sitä vaan päätettiin, että kuka tahansa voisi avata yhdeksi päiväksi oman ravintolansa, ilman byrokratiaa ja lupia. Kaikki pyöri, ja pyörii edelleen, yksityishenkilöiden sekä vapaaehtoisten voimin.

Ja kuinkas sitten kävikään? Katukuvaan ilmaantui satoja ravintoloita. Ravintolapäivän omalla kartalla on Helsingin kohdalla jokaisena Ravintolapäivänä enemmän punaisia pisteistä kuin vesirokkoa sairastavalla lapsella. Ja virus on sen kun levinnyt: ensin koko Suomi hullaantui, sitten monet Euroopan maat lähtivät mukaan ja välillä ravintoloita ilmestyy mitä kaukaisempiin maihin. Myös esimerkiksi Pietari on ottanut pysyvän paikkansa Ravintolapäivän kartalla!

 Kallion Herkut, Helsinki Ravintolapäivä / Restaurant Day 21.8.2011 Photo: Tuomas Sarparanta Ihmiset jonottavat Kallion Herkut -myyntipöydälle Karhupuistosasa Helsingissä. Kallion Herkut tarjoili vegaanisia leivonnaisia. People queing for the vegan bakings of Kallion Herkut on the second Restaurant Day on 21st of August 2011 in Helsinki Finland.


Kallion Herkut, Helsinki, Ravintolapäivä / Restaurant Day 21.8.2011
Photo: Tuomas Sarparanta
Ihmiset jonottavat Kallion Herkut -myyntipöydälle Karhupuistosasa Helsingissä. Kallion Herkut tarjoili vegaanisia leivonnaisia.
People queing for the vegan bakings of Kallion Herkut on the second Restaurant Day on 21st of August 2011 in Helsinki Finland.

Ruokalistat ja -paikat ovat myöskin olleet kaikkea mahdollista: erilaisia etnisiä keittiöitä, vegaaniruokaa ja raw foodia, kakkuja ja leivonnaisia, perinteistä ruokaa, voileipiä sekä jälkiruokia tarjoiltuna puistoissa, kadunkulmissa ja olohuoneissa tai jopa ylemmän kerroksen asunnon ikkunasta, hilattuna katutasolle pienessä korissa!

Silti Ruotsissa on nähty vain muutamia ravintoloita ja usein tänne ei avata yhtäkään ruokapaikkaa. Ruotsi on kuin joutomaata ilman punaisia pisteitä, jotka osoittavat missä ja mitä voi päivän aikana syödä. Olisikohan nyt jo Ruotsin aika, kun Ravintolapäivä täyttää viisi vuotta? Ehkä juuri SINÄ kavereidesi kanssa voisit avata ravintolan yhdeksi päiväksi täällä Länsi Götanmaalla? Ehkä tarjoilisitte jotakin suomalaista? Ehkä jopa karjalanpiirakoita..?

FIN I VÄST VINKKAA: Jos Länsi Götanmaalle ilmestyy seuraavana Ravintolapäivänä ravintola, joka tarjoilee karjalanpiirakoita, saatte kaksi kulttuuriluotsia paikalle! Toinen ottaisi perinteistä mallia munavoilla, toinen haluaisi piirakat vegaanisena..

Seuraava Ravintolapäivä on 25.05.2016!

Lisää infoa suomeksi (sekä kartta): Ravintolapäivän kotisivut.

Psst! Voit myös ryhtyä Ravintolapäivän paikalliseksi lähettilääksi!

 

Första bild / Ylin kuva:

Forager <3 Baker, Helsinki, Ravintolapäivä / Restaurant Day 21.5.2011

Photo: Timo Santala

Henriikka Himma kokoaa pizzaa luonnonyrteistä Forager <3 Bakerin yhteisöllisessä pizza-ravintolassa Kalasataman konttiaukiolla Helsingissä.

Henriikka Himma is putting together pizza toppings from wild herbs at the Forager <3 Baker’s communal pizza restaurant on the first Restaurant Day on 21st of May 2011 in Helsinki, Finland.